Le reve dans studio

Maricelle Peeters

 

Resume Maricelle Peeters

 

Op 6-jarige leeftijd ben ik begonnen met het volgen van balletlessen op de plaatselijke balletschool en na mijn eerste balletles volgde ik al gauw drie lessen per week. Een documentaire op TV over de dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft mijn liefde voor klassiek ballet aangewakkerd. Op dat moment dacht ik; “naar zo’n school wil ik !” Een week later deed ik mijn eerste balletauditie en zo begon op 10-jarige leeftijd mijn professionele balletopleiding aan de Nel Roos Academie voor Ballet (Nationale Ballet Academie) in Amsterdam.

 

 

Mijn vier jaar durende HBO- dansdocentenopleiding vervolgde ik aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts). Tijdens mijn studie danste ik ook vier jaar lang in het Bulgaarse Dansensemble Praznik. Na mijn afstuderen aldaar als docente klassiek ballet en folkloristische dans, zette ik met twee studiebeurzen mijn opleiding voort voor een periode van negen maanden aan de Staats Choreografen School in Sofia, Bulgarije en danste voor een periode van zes maanden in een dansensemble in Skopje, Macedonië. Terug in Nederland wilde ik mijn passie en ervaring over gaan dragen en begon in 1995 met lesgeven bij diverse balletscholen en verenigingen.

 

In het seizoen 1997 – 1998 was ik als gastdocente verbonden aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts) en kon hier volop mijn opgedane ervaring en kennis in Bulgarije aan toekomstige dansdocenten overdragen. Tussen 2007 en 2009 begeleidde ik ook toekomstige dansdocenten tijdens hun buitenschoolse stage klassiek ballet. Naast het lesgeven verrichtte ik les observaties bij diverse balletopleidingen in binnen- en buitenland en door middel van zelfstudie en bijscholingen heb ik mij verder kunnen verdiepen in de klassieke ballettechniek en ook aanverwante vakken van het klassieke ballet, zoals caractère dans en floorbarre.

 

Ter verdieping van mijn passie voor de Russische methode en stijl volgde ik in juni 2003, juni 2008, juni 2011 en oktober 2016 cursussen bij de Vaganova Ballet Academy in Sint Petersburg, Rusland. En een cursus in de Vaganova Methodiek onder leiding van Kalina Bogoeva bij HJS in Amsterdam. Deze prachtige harmonieuze en zorgvuldig opgebouwde methodiek vormt de basis in mijn lessen. Mijn laatste studiereis naar Rusland vond plaats in februari 2017. In Moskou bezocht ik de Moiseyev school en gezelschap en het Bolshoi Ballet.

 

Van januari 2005 tot en met juni 2013 was ik eigenaresse van Ballet- en Dansstudio Gouda. Naast het reguliere lesprogramma voor 3-jarigen tot en met volwassenen werkte ik in de laatste vier jaar met twee selectieklassen ( met kinderen tussen de 7 en 10 / 11 jaar oud ) volgens het lesprogramma van de pre-vooropleiding klassiek ballet. Vanuit deze selectieklassen stroomden er acht leerlingen door naar een dansvakopleiding. Daarmee werd een nieuwe droom geboren: Balletstudio Le Rêve. Het ontwikkelen en begeleiden van jonge danstalenten voor een erkende dansvakopleiding. De eerste lichting ging van start in maart 2014.

 

Naast Balletstudio Le Rêve was ik ook werkzaam als gastdocente caractère dans / werelddans op de Nationale Ballet Academie in Amsterdam en als gastdocente voor zowel klassiek ballet als caractère dans in binnen- en buitenland.

 

Na vijf mooie en vruchtbare jaren pre-vooropleiding klassiek ballet, waarin wederom vele leerlingen daadwerkelijk doorstroomden naar een dansvakopleiding, werd ik gevraagd om les te komen geven op Codarts in Rotterdam. Sinds september 2019 ben ik werkzaam op Codarts als docente klassiek ballet en geef ik les aan de 11-12 jarigen en de 12-13 jarigen. Mede daarom besloot ik om met Balletstudio Le Rêve de focus te gaan leggen op het geven van privélessen, gastlessen, workshops en bijscholingen in binnen- en buitenland.

 

Naast mijn vak het lesgeven, heb ik in de loop der jaren vele choreografieën gemaakt voor leerlingenvoorstellingen en andere presentaties en diverse avondvullende voorstellingen geproduceerd, waaronder:

 

~ La Fille mal gardée

~ De Kleine Prins

~ De Notenkraker

~ De Stenen Bloem

~ Class Concert

~ The Spirit of Dance