Le reve dans studio

Caractère dans

Caractère dans is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van een (klassieke) danser. De voordelen van het bestuderen van caractère dans zijn namelijk talrijk en gevarieerd.

 

Caractère dans kent een groter scala aan bewegingsmogelijkheden dan het klassieke ballet.

Dit komt omdat caractère dans gebaseerd is op het dansmateriaal en in het bijzonder de artistieke expressie van de ziel en geest van culturen over de hele wereld. Het grote verschil met volksdans en werelddans is dat het niet gebaseerd is op authenticiteit en er veelal elementen uit de klassieke ballettechniek worden toegepast. Zo begint een caractère dansles net als een klassieke balletles met een révérence en oefeningen aan de barre.

In deze oefeningen en uiteindelijk etudes en choreografieën wordt er gewerkt aan flexibiliteit, kracht, wendbaarheid, balans, controle, focus, verschillende ritmes en accenten, verschillende tempo’s, syncopering, verschillende houdingen, gebaren en bewegingskwaliteiten, heel veel verschillende manieren van lopen, de ontwikkeling van het uithoudingsvermogen, het gebruik van de romp en épaulement en het uitdrukken van emoties, zoals vreugde, verdriet, liefde, opwinding, angst en spiritualiteit.

 

Caractère dans biedt de unieke gelegenheid om de rijkdom en schoonheid van culturen over de hele wereld als een professionele podiumkunst te presenteren.

 

Naast de hierboven beschreven vorm van caractère dans kent men ook caractère dans voor het klassieke ballet. Hier worden niet de caractère dansen van culturen over de hele wereld gedanst, maar de dansen die voorkomen in de grote klassieke balletten, zoals Het Zwanenmeer, Coppelia en De Notenkraker.