Le reve dans studio

 

Tussendoortje #26

15 april 2018 / door

In ons zesentwintigste tussendoortje kunnen jullie proeven van de passie, ervaringen en ideeën van balletleerlinge Ivana Borsje.

 

 

Kan je kort vertellen wie je bent en wat jouw dansachtergrond is?

Mijn naam is Ivana Borsje en ik ben nu 15 jaar.

Sinds mijn 11e jaar wil ik graag een beroemde ballerina worden.

Toen ik 13 jaar was, heb ik een jaar klassiek ballet, spitzen en caractère lessen gevolgd bij Moving Harmony in Zaandam. Natalja Topchi was mijn lerares. Af en toe volg ik nog lessen bij haar.

Op mijn 14e jaar ben ik aangenomen voor het tweede jaar op het ‘Kunsthumaniora voor hedendaagse dans’ in Antwerpen. Mijn ambitie is nog steeds om ballerina te worden. Ik hou erg van het dansen op klassieke muziek en te dansen op spitzen.

 

Zit je op een professionele balletschool? Zo ja, waar en waarom heb je voor deze school gekozen?

Ik zit nu op het Kunsthumaniora voor hedendaagse dans. Hier wordt zowel klassiek ballet, jazz en moderne dans gegeven. Mijn leerkracht klassiek ballet is mevrouw Karin Heyninck en Hedendaagse dans is mevrouw Isabel Peeters.

 

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit schooljaar?

Mijn doelstellingen voor dit jaar zijn:

Mee te doen aan een internationale competitie: ik heb meegedaan aan Amsterdans 2018 met mijn eigen choreografie Hedendaags “Shy energy” en een solo klassiek ballet “Russian Beauty” op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.

Meer audities doen op Academies voor klassiek ballet.

Mijn techniek voor zowel klassiek ballet en moderne dans meer perfectioneren.

 

Wat is jouw toekomstdroom of wat zijn jouw toekomstdromen?

Ik wil graag met veel plezier in een groot dansgezelschap dansen, dat ik met veel choreografen werk en over de hele wereld met het dansgezelschap reis.

Dat ik op het podium straal als eerste solist.

 

Wat zijn jouw sterke punten als een danser?

Mijn sterke punten zijn: mooie lange nek, sterke en lange armen en benen, goede balans en lange achillespezen, waarmee ik een diepe plié kan maken.

 

Wat is voor jou een goede danser en waarom?

Een goede danser(es) is voor mij iemand die in zijn kracht staat, in zichzelf geloofd, een groot uithoudings- en doorzettingsvermogen heeft, positief in het leven staat, niet snel van slag raakt en gefocust blijft om zijn of haar ultieme droom te bereiken.

 

Welke dansers zijn jouw grote voorbeeld? En waarom?

Melissa Chapski. Ze heeft hele mooie doorgestrekte benen en hoge wreven, waar heel veel dansers jaloers op zijn.

Maia Makhateli. Zij heeft enorme sprongkracht en de emoties die zij meegeeft in haar dans, raken mij.

Ze dansen beiden bij Het Nationale Ballet.

Iana Salenko. Zij danst in de Deutsche Oper Berlin. Ze heeft mooie krachtige lijnen (armen en benen).

 

Wat is voor jou een goede balletdocent en waarom?

Iemand met een groot invoelend vermogen, lesgeeft vanuit het hart en met passie voor de dans, gedreven is om anderen naar de top te begeleiden, creatief van geest, informatie zo over kan brengen dat de leerling dit kan vertalen in zijn/haar eigen lichaam, veel kennis van spieren van het lichaam en sprekend vanuit eigen danservaring.

 

Welke dansvakken/disciplines heeft een klassieke balletleerling volgens jou nog meer nodig om een betere danser te worden?

Enorm veel passie, gedrevenheid, discipline, perfectionistische instelling, tegen stootje kan en graag hard werkt om de top te bereiken.

 

Waar denk je aan bij de titel ‘Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek’?

Menu: Ballerina droom

Ingrediënten: goede lessen, ouders die je steunen met hart en ziel, positieve instelling, emotiedans, zielenwens een ballerina te zijn, liefde voor klassieke muziek, gezond eten, rust en regelmaat, trainen, trainen, trainen … beter, beter, beter … het kan altijd beter … en nog beter … én tussendoor genieten!

 

Welke tips en/of adviezen wil je graag meegeven aan de beginnende klassieke balletleerlingen van nu?

Lol hebben in het rekken en strekken van je spieren, elke dag trainen, goede leerkracht opzoeken die je goed kan begeleiden.

 

Wie beveel je aan om te vragen voor een volgend interview voor ‘tussendoortjes’? En welke vraag zou je aan deze persoon willen stellen?

Emelie G-Tassinari, danseres in het Houston Ballet.

Mijn vraag aan haar is “wat was het mooiste moment uit jouw leven?” en “wat zijn jouw tips voor audities?”