Le reve dans studio

 

Tussendoortje #14

11 december 2017 / door

In ons veertiende tussendoortje kunnen jullie proeven van de passie, ervaringen en ideeën van oud-leerlinge Sophie Vos.

 

 

Kan je kort vertellen wie je bent en wat jouw dansachtergrond is?

Ik heb van mijn vierde tot en met mijn dertiende les gehad van Maricelle. Toen ik in groep acht zat, wilde ik naar een dansvakopleiding en ben ik auditie gaan doen bij balletacademies. Ik ben overal (Nationale balletacademie, Koninklijk Conservatorium en Codarts) op het randje in de laatste ronde afgewezen. Door Michelle ben ik het jaar daarna meer lessen modern gaan volgen en dat bleek heel goed bij me te passen. Omdat ik nog steeds heel graag een dansopleiding wilde gaan doen, heb ik toen auditie voor de 5 o’clock class gedaan. Hier ben ik aangenomen en dans ik nu al 4 jaar. Ik heb me op meer vlakken ontwikkeld dan alleen klassiek ballet, ik krijg hier ook popping, locking, UK Jazz, Afrikaanse dans en house. Nu deze stijlen in mijn lichaam komen te zitten, vind ik het heel leuk, maar stiekem vind ik moderne dans en ballet nog steeds het leukst. Gelukkig heb ik dan ook 5 keer per week ballet en vier keer per week modern.

 

Zit je op een professionele balletschool? Zo ja, waar en waarom heb je voor deze school gekozen?

Ik zit nu op de 5 o’clock class aan de Amsterdamse hogeschool voor de kunsten/academie voor theater en dans. Ik dans hier 6 dagen in de week (27 uur per week). Ik ben bij deze opleiding gekomen door iemand die ik kende, die me het me aanraadde. Ik ben bij de opleiding gaan kijken en het sprak me heel erg aan.

 

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit schooljaar?

Mijn doel is om mijn persoonlijkheid te laten zien als ik dans, want dat vind ik bij anderen altijd heel mooi om te zien, maar ik heb niet echt het gevoel dat dit bij mij te zien is. Daarnaast wil ik ook graag minder verlegen zijn, omdat dat me nu in de weg zit bij het dansen.

 

Wat is jouw toekomstdroom of zijn wat jouw toekomstdromen?

Op korte termijn is mijn droom om naar een hbo dans te gaan (Codarts of de AHK). Daarna wil ik naar een dansgezelschap. Het liefst naar het Nederlands Danstheater, maar dat is niet zo’n realistische droom. Toch wil ik het proberen.

 

Wat zijn jouw sterke punten als een danser?

Ik hoor van anderen vaak dat het mijn creativiteit en mimiek is, dus dat zal dan wel zo zijn 😊

 

 

Wat is voor jou een goede danser en waarom?

Iemand waarbij je kunt zien hoeveel hij/zij van dansen houdt. En doorzettingsvermogen vind ik belangrijk.

 

Welke danser(s) is/zijn jouw grote voorbeeld? En waarom?

De eerste danser waar ik aan dacht is Philip Chbeeb. Hij maakt hele mooie choreografieën! Vooral Voyeur vind ik heel erg mooi. Daarnaast vind ik de algemeen bekende dansers zoals Michaela DePrince en Igoné de Jongh natuurlijk heel goed.

 

Wat is voor jou een goede balletdocent en waarom?

Een goede docent laat je de verschillende kanten van dans zien. Zowel het hele technische deel als de inleving en expressie. Ook vind ik dat een docent je wel moet pushen om verder te komen en harder te werken, maar wel op een positieve manier zodat je gemotiveerd wordt.

 

Welke dansvakken/disciplines heeft een klassieke balletleerling volgens jou nog meer nodig om een betere danser te worden?

Ik denk dat je je als danser het beste ontwikkelt als je in zoveel mogelijk stijlen les hebt. Want in elke stijl heb je technieken en een manier van bewegen, die je weer in andere stijlen kan gebruiken. Ik had bijvoorbeeld altijd veel te veel spanning in mijn lichaam, maar sinds ik ook les krijg in urban lukt het me veel meer om te ontspannen. Ook vind ik het heel vet als je stijlen kan combineren.

 

 

Waar denk je aan bij de titel ‘Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek’?

Ik vind het een hele leuke titel, omdat het meteen duidelijk aangeeft waar het boek over gaat en het je nieuwsgierig maakt.

 

Welke tips en/of adviezen wil je graag meegeven aan de beginnende klassieke balletleerlingen van nu?

Laat je niet uit het veld slaan door wat andere mensen zeggen en vinden. Als jij van dansen houdt, moet je gewoon lekker dansen en ervan genieten. Want als je van dansen geniet dans je altijd mooi.