Le reve dans studio

 

Tussendoortje #11

13 november 2017 / door

In ons elfde tussendoortje kunnen jullie proeven van de passie, ervaringen en ideeën van balletleerlinge Esmé Mendes Aguiar.

 

 

Kan je kort vertellen wie je bent en wat jouw dansachtergrond is?

Ik ben Esmé Mendes Aguiar en ik ben 16 jaar. Ik ben begonnen met ballet toen ik 4 jaar oud was bij balletstudio Karin den Oss. Toen ik 7 jaar oud was, begon ik met oriëntatielessen op het Koninklijk Conservatorium. Op mijn 9e begon ik mijn eerste jaar op het Conservatorium (groep 7) en ik zit nu in mijn 7e jaar ( 5 VWO) en ik heb het nog steeds erg naar mijn zin.

 

Zit je op een professionele balletschool? Zo ja, waar en waarom heb je voor deze school gekozen?

Ik zit dus op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Mijn toenmalige balletlerares, Karin den Oss, verwees mij door naar het Conservatorium. Na twee jaar oriëntatielessen voelde ik me erg op mijn plek in deze school en begon mijn eerste jaar.

 

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit schooljaar?

Ik zou heel graag mee willen doen aan Prix de Lausanne. Ik heb in oktober (2017) meegedaan aan Le Jeune Ballet Mediterannée Concours categorie pre-profesionelle en heb daar zilver gewonnen. Ik vond het een geweldige ervaring en zou graag nog een stapje verder willen gaan. Dit jaar wil ik daarom mijn techniek perfectioneren en vooral genieten van alle optredens en lessen op mijn school.

 

Wat is jouw toekomstdroom?

Ik zou heel graag professioneel danseres willen worden bij een klassiek gezelschap. Het Nationale Ballet en The Royal Ballet zijn gezelschappen waar elk meisje van droomt danseres te worden. Maar er zijn zo veel goede gezelschappen op het moment dat ik eigenlijk niet kan kiezen. Maar mijn grootste wens is dat ik samen met mijn familie en mijn vrienden een gezond en gelukkig leven leid.

 

Wat zijn jouw sterke punten als danser?

Mijn sterke punten zijn dat ik een goed evenwicht heb tussen kracht en flexibiliteit, ik snel passen oppik en correcties kan toepassen. Ook hoor ik vaak dat ik een goede uitstraling heb. En ik werk erg hard, omdat ik het heel graag wil.

 

Wat is voor jou een goede danser en waarom?

Een goede danser is voor mij iemand die een goede techniek beheerst, gedisciplineerd is en een goede uitstraling heeft. Ik vind het altijd bijzonder als een danser zich helemaal kan inleven in een rol.

 

Welke danser is of welke dansers zijn jouw grote voorbeeld? En waarom?

Ik heb eigenlijk veel voorbeelden. Iana Salenko, Marianela Núñez en Maia Makhateli vind ik hele mooie danseressen, maar ook sommige balletdocenten of leerlingen zie ik als voorbeelden. Bijvoorbeeld Maria Khoreva, student van Vaganova Ballet Academy. Haar techniek is zo verfijnd en ik vind haar erg mooi om naar te kijken. En een groot voorbeeld voor mij is Floor Eimers, omdat ze ook op mijn school heeft gezeten, ik haar een erg goede danseres vind en ze het heel goed doet bij Het Nationale Ballet. Ik zou heel graag in haar voetsporen willen treden.

 

Wat is voor jou een goede balletdocent en waarom?

Een goede balletdocent is iemand die jouw lichaam, kwaliteiten en zwakke punten door en door kent en je helpt daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Iemand die helpt het beste uit de leerlingen te halen.

 

Welke dansvakken/disciplines heeft een klassieke balletleerling volgens jou nog meer nodig om een betere danser te worden?

Een klassieke balletleerling heeft naast klassieke balletlessen ook lessen van hedendaags moderne dans nodig, omdat bijna elk klassiek gezelschap ook modern repertoire opvoert. Ook denk ik dat Spaans en Caractère goede disciplines zijn. Hierin kan je namelijk wennen aan andere stijlen en expressies die je later in een ballet als Don Quichot nodig kan hebben.

 

Waar denk je aan bij de titel ‘Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek’?

Ik denk aan een boek waarin staat wat je nodig hebt om een goede ballettechniek te ontwikkelen.

 

Welke tips en/of adviezen wil je graag meegeven aan de beginnende klassieke balletleerlingen van nu?

Het is hard werken, maar als je het echt wilt, dan kom je er. Het belangrijkste is genieten. Geniet daarom van elk moment dat je kunt dansen en wees zuinig op je lichaam, want je lichaam is je instrument. Laat je inspireren en wees inspirerend!

 

Wie beveel je aan om te vragen voor een volgend interview voor ‘tussendoortjes’? En welke vraag zou je aan deze persoon willen stellen?

Ik zou het heel leuk vinden als Floor Eimers wordt geïnterviewd. Ik zou aan haar willen vragen wat haar doelen/ dromen nog zijn, omdat ze al zoveel gave dingen heeft gedaan.