Tussendoortje #7
In het zevende tussendoortje stelde ik oud-leerlinge Linde Freriks een aantal vragen over haar indrukken en ervaringen van haar allereerste Bournonville Summer School in Amsterdam. Hieronder kunnen jullie haar antwoorden lezen. Linde zit inmiddels in het zesde balletjaar op de Nationale Ballet Academie.
Hoe zag het dagelijkse programma eruit?
’s Ochtends begonnen we om 10:00 uur met de klassieke balletles. We deden een ‘normale’ barre met af en toe een snufje van de Bournonville stijl toegevoegd. In het midden deden we allemaal oefeningen die volgens de Bournonville stijl waren. De les duurde tot 11:45 uur en daarna hadden we 15 minuten pauze. Van 12:00 uur tot 14:00 uur hadden we repertoire. In deze les hebben we twee verschillende variaties geleerd uit twee balletten van Bournonville. Van 14:00 uur tot 14:45 uur hadden we lunchpauze. Om 14:45 uur hadden we tot 16:15 uur mime. Hierin hebben we een stuk mime geleerd uit een Bournonville ballet. Dit was echt een hele leuke ervaring. Zelf heb ik nog nooit mime gespeeld of les daarin gehad, dus de eerste keer voelde het heel overdreven, maar aan het eind van de week voelde het gelukkig een stuk comfortabeler aan. Tot slot hadden we van 16:30 uur tot 17.30 uur een lezing.
Was dit jouw eerste kennismaking met Bournonville?
Vorig jaar hadden we een stuk genaamd ‘Le Conservatoire’ in de eindvoorstelling. Ik danste er zelf niet in, maar ik was bij elke repetitie aanwezig. Zo heb ik toch bepaalde typische Bournonville dingen opgepakt.
Wat viel jou op in de allereerste balletles?
Meteen in de eerste les merkte ik al snel kleine verschillen tussen de Bournonville stijl en de stijl die ik op school krijg aangeleerd. De eerste twee lessen was het aanpassen en aan de verschillen extra veel aandacht geven. Ook viel het me heel erg op dat je in de lessen volgens de Bournonville stijl al heel snel begint met kleine sprongen in de oefeningen. Ik ben gewend om eerst andere oefeningen te doen zoals adagio en dan op het laatst de sprongen.
Deden jullie iedere dag een andere balletles?
Elke dag deden we precies dezelfde les. Wel kwamen er elke dag een paar oefeningen bij. Dit jaar was het de tweede keer dat de Bournonville cursus werd georganiseerd. Dus we deden dit jaar de dinsdagles van de oefeningen in het midden van de Bournonville stijl.
Zo ja, kan je daar iets meer over vertellen?
Ik weet dit niet helemaal zeke,r maar wat ik heb begrepen is dat de Bournonville stijl voor elke dag van de week verschillende oefeningen heeft. Elke dag heeft ongeveer 20 oefeningen. In deze oefeningen komt alles in voor. Dus op maandag was er de maandag klas, op dinsdag de dinsdag klas, enzovoort. In de cursus die ik gevolgd heb, wordt ieder jaar aan één dag gewerkt. Vorig jaar was dat de maandag klas, dit jaar de dinsdag klas en volgend jaar de woensdag klas.
Voldeed de cursus aan jouw verwachtingen? Had je bepaalde verwachtingen of niet?
Eerlijk gezegd had ik geen verwachtingen. Ik heb mij gewoon open gesteld voor een week vol met nieuwe lessen.
Wat zijn voor jou de kenmerken van Bournonville? En Waaraan kun je nu een Bournonville ballet herkennen?
De armen zijn erg basis in de Bournonville stijl, meestal blijven ze bras bas tijdens een sprongoefening bijvoorbeeld. De sprongoefeningen waren voornamelijk ook snel en klein. Ook draai je vaak vanuit de tweede positie en eindig je in de vijfde positie. In de draai is je voet vaak in cou de pied positie wat anders voor mij is. De cou de pied is ook weer anders dan ik gewend ben: de voet moet rond je enkel gewikkeld worden. Dus de tenen zijn aan de achterkant van je enkel en je hiel aan de voorkant. De positie van het hoofd is ook anders. In de Bournonville stijl kijk je vaak naar je werkbeen in plaats van het tegenovergestelde, wat ik gewend was. Alle dingen die anders voor mij zijn, zijn nu kenmerken voor mij geworden van de Bournonville stijl.
Welke stukken heb je geleerd tijdens repertoire?
We hebben twee variaties en een mime stuk geleerd. Het mime stuk en één variatie kwamen beiden uit La Ventana. En de andere variatie weet ik niet meer precies.
Sloot dit aan op wat je daarvoor in de les hebt geleerd?
Ja, er was een oefening die we geleerd hadden en die leek echt heel erg op een stukje van de variatie uit la Ventana. Dat was echt super handig, zo had je een extra herhaling van dat stukje in je balletles.
Wat heb je geleerd tijdens de mimelessen?
In de eerste les leerden we een paar basis gebaren zoals jij, ik, mooie vrouw en trouwen. De volgende lessen hebben we een mime stuk uit het ballet La Ventana geleerd.
Vond je dit leuk? Zo ja, waarom?
Ja, zoals ik in het begin heb gezegd was het heel erg wennen. Ik heb nog nooit mime les gehad en dus ook nooit een mime stuk gespeeld. Het was ook echt lastig om iets duidelijk te maken zonder te praten natuurlijk. Maar hoe vaker we het stuk herhaalden hoe meer ik mijn eigen weg er in kon vinden.
Zie jij jezelf als een Bournonville danseres? Waarom wel of niet?
Nee, ik denk het niet. Natuurlijk lijkt het me een geweldige ervaring om ooit een stuk van Bournonville te dansen. Maar ik ben denk ik meer een danseres die van groots houd. Ik vind het heerlijk om groot te bewegen en tijdens de Bournonville week heb ik gemerkt dat de Bournonville stijl meer een subtiele stijl is.
Wat heeft indruk op jou gemaakt en waarom?
De docenten. De docenten hebben echt een passie voor de stijl, wat ik echt bijzonder vind. Als ze in de lessen spraken over hun ervaringen met de Bournonville stijl raakte ik elke keer weer onder de indruk van hun passie voor de stijl.
Wat neem je mee uit deze cursus naar je volgende zomercursus?
We hebben veel kleine sprongen gedaan in de Bournonville week. Daar hebben we dan natuurlijk ook veel aandacht aan besteed en veel correcties over gekregen. Deze neem ik natuurlijk mee, maar ook de ervaring met andere docenten en verhalen van andere dansers.
Je hebt ook lezingen gevolgd. Wat heeft dit toegevoegd?
De geschiedenis van August Bournonville, de geschiedenis van de Bournonville stijl, over de docenten zelf. We hebben de dinsdag klas bekeken op DVD en ook de stukken die we bij repertoire hebben geleerd.
Zou je deze zomercursus aanraden voor andere balletstudenten? Zo ja, waarom?
Ja, sowieso. Het is altijd super leuk om nieuwe dingen te leren. Het is ook een leuke toevoeging op de tweeweekse Summer Course in Amsterdam.
Ik denk dat het heel belangrijk is om veel verschillende stijlen te leren en je zo te ontwikkelen als een veelzijdig danser. Ook is het werken met andere docenten heel leerzaam. Ik heb een bijzondere week gehad en kan niet wachten tot volgend jaar!