Le reve dans studio

 

Tussendoortje #17

28 december 2017 / door

In ons zeventiende tussendoortje kunnen jullie proeven van de passie, ervaringen en ideeën van oud-leerlinge Emma den Ambtman.

 

 

Ik ben Emma, ik ben 15 jaar en doe nu al 11 jaar aan ballet. In de eerste paar jaar dacht ik nooit echt serieus na over het feit dat ik professioneel danseres wilde worden. Alleen in een soort droomwereld werd ik later ballerina. In de jaren in de selectieklas wilde ik nog steeds wel graag naar een dansacademie, maar ik dacht niet dat het voor mij haalbaar was. Toen ik elf was heb ik me op aanraden van Maricelle opgegeven voor een auditie in Den Haag, op het KC. En in Rotterdam voor de vooropleiding van Codarts. De auditie voor het KC was eerst en daar was ik voor afgewezen. Bij de auditie in Rotterdam had ik daardoor wel wat minder zelfvertrouwen, ik verwachtte dus eigenlijk niet zoveel van de uitslag. Maar ik werd aangenomen! Na een jaar vooropleiding heb ik auditie gedaan op de school zelf en ook daar werd ik aangenomen.

 

Ik zit nu in de vierde klas en wil later graag zelf dansles gaan geven. Ik heb alleen wel vaak last van verlegenheid, dit jaar ben ik daaraan aan het werken. We krijgen in de vierde klas ook lessen creatief en improvisatie en deze lessen helpen mij hierbij.

 

 

Mijn goede eigenschap als danser is dat ik een doorzetter ben en dat ik muzikaal ben. Ik denk ook dat het voor een danser belangrijk is om een eigen stijl te ontwikkelen die je uniek maakt als danser. Daarom is Michaela de Prince voor mij een voorbeeld, omdat ze zich afscheid van de anderen door heel krachtig te dansen en ze heeft een fantastische uitstraling. Toch vind ik het voor een balletdocent ook belangrijk dat ze je een goede basis meegeven, in de vorm van techniek. Zodat je die later kan uitbouwen en ook in andere opzichten kan groeien.

 

Als je als danser wilt groeien vind ik het belangrijk dat je ook een andere stijl probeert naast het ballet, zodat je ook kennis maakt met andere vormen van bewegen en die dan weer mee kan nemen in je ballet. Hier denk ik ook aan bij de ingrediënten van de klassieke ballettechniek, volgens mij word ballet alleen nog maar bijzonderder als je er ook iets van jezelf in mixt. Al die verschillende kleine dingetjes vormen voor jou jouw balletrecept en jouw manier van dansen.

 

Een Brabants gezegde is “Het lekkerste voor het laatst bewaren”.