Le reve dans studio

 

Balletstudio Le Rêve 2013-2018

3 augustus 2018 / door

Een impressie van 5 jaar Balletstudio Le Rêve:

https://www.youtube.com/watch?v=bGbTxyL4NLA

 

September 2013

Vijf jaar geleden opende Balletstudio Le Rêve haar deuren na 8,5 jaar leiding te hebben gegeven aan Ballet- en Dansstudio Gouda. Gedurende laatste paar jaar in Gouda had ik een aantal kinderen op les die meerdere lessen per week volgden, verder wilden gaan met dans en deze droom wisten te verwezenlijken. Daarmee werd tevens een nieuwe droom geboren; Balletstudio Le Rêve. Na een prachtige fotoshoot met deze kinderen die uiteindelijk de aanleiding zijn geweest om een nieuwe weg in te slaan, werd er een flyer ontworpen en een website gebouwd. Ik zat vol inspiratie, want ik kwam net terug uit bruisend New York waar ik lessen observeerde bij The School of American Ballet en The Gelsey Kirkland Academy of Classical Ballet.

 

 

De eerste leerling van BLR was een oud-leerlinge uit Gouda die inmiddels in de A-klas van Codarts zat. In een serie privélessen werkten we verder aan haar spitzentechniek.

Omdat er verder nog niet genoeg aanmeldingen waren om een groep te starten en het lesgeven toch enorm kriebelde, organiseerde BLR de Workshop Jewels. Hier kwamen allemaal oud-leerlingen op af en zij volgden een klassieke balletles, leerden een solo uit Emeralds en daarna gingen we naar bioscoop Pathé om de voorstelling Jewels van het Bolshoi Ballet te bewonderen.

 

Ondertussen was BLR volop de open dag aan het voorbereiden die plaats zou gaan vinden op zondag 9 maart 2014. Ook gaf ik inmiddels een blokje caractère dans/werelddans aan Pre-NBA 1 op de Nationale Balletacademie. Daar leerde ik Lana kennen, die vlak bij mij bleek te wonen en interesse had in de pre-vooropleiding van Balletstudio Le Rêve. Het begon erop te lijken dat er voldoende aanmeldingen zouden zijn om te kunnen gaan starten.

Met mijn clubje uit Gouda studeerden we een presentatie in en met deze presentatie openden zij de open dag. Daarna volgde er een meedoeles en tot slot vond er een workshop van Jump plaats met oud-HNB danseres Claire Philippart. Jump is de fanclub van Het Nationale Ballet. Het was een succesvolle dag. De eerste aanmeldingen voor de auditie kwamen binnen en na deze eerste auditie startte de eerste lichting in april 2014 met zes leerlingen; Lana, Ninthe, Rosa, Freija, Melonie en Roos. We sloten ons eerste korte lesseizoen af met een mooie lespresentatie.

 

 

In de zomervakantie gaf BLR voor het eerst les in het buitenland. In het zonnige Valencia gaf ik twee weken lang klassiek ballet, spitzen/repertoire en caractère dans aan de jongste leerlingen en caractère dans aan tieners. Terug in Nederland ging BLR naar Tbilisi in Georgië. Een balletschool uit Tbilisi had mij benaderd voor een uitwisseling. Een project dat mij heel leuk leek, maar uiteindelijk organisatorisch helaas niet haalbaar bleek te zijn.

Lana volgde een Summer School onder leiding van twee Russische docenten en danste mee in het Zwanenmeer.

 

September 2014

In september 2014 kwam Taïsia de groep versterken. We waren nu met zeven leerlingen. Rosa en Ninthe volgden daarnaast de oriëntatielessen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Lana en Taïsia de Pre-NBA lessen in Amsterdam. Tegelijkertijd gaf ik vier maanden caractère dans/ werelddans aan NBA 1 t/m 4. Tijdens de open dag van de NBA in november kwamen alle leerlingen naar mijn les met NBA 1 kijken en sommigen deden daarna ook mee met mijn meedoeles.

Na mijn lessen bij de NBA kwam er steeds meer vraag naar privélessen, zowel op wekelijkse basis als incidenteel. Ik ontdekte dat dit mij heel veel voldoening gaf. Tot op de dag van vandaag geeft BLR regelmatig privélessen. Zowel aan huidige leerlingen, oud-leerlingen, leerlingen van buitenaf, professionals en amateurs.

 

De Royal Ballet School organiseerde in mei 2015 een caractère dans bijscholing voor docenten die lesgeven aan leerlingen op een ballet/dansopleiding. Het bleek een goede keuze te zijn om hier naartoe te gaan. Ik werd dusdanig geïnspireerd om een caractère dansensemble op te willen gaan starten en het vonkje om een balletboek voor kinderen te willen gaan schrijven werd een vlam!

 

 

In dit lesseizoen deden een aantal leerlingen (slot) auditie. Roos werd aangenomen voor de A-klas op Codarts en bij Lucia Marthas. Lana, Ninthe en Rosa werden aangenomen op de NBA. Rosa ook op het KC en Taïsia was door Pre-NBA 2. Ook dit lesseizoen werd afgesloten met een mooie lespresentatie.

Lana, Ninthe en Taïsia kregen ook een blok caractère dans/werelddans van mij bij de NBA tussen de mei- en de zomervakantie.

 

In de zomervakantie vond er een hoogtepunt plaats; oud-leerling Wisse uit Gouda had meer dan een jaar keihard getraind voor de hoofdrol in de musical Billy Elliot en nu stond hij daar op het podium in het Circustheater in Scheveningen. Ik had tranen in mijn ogen. Heel indrukwekkend.

Opnieuw ging ik naar de Royal Ballet School in Londen. Ik volgde deel 1 en 2 van de Inspire Seminar en observeerde een week lang lessen op White Lodge en een dagje bij de Upper School, op uitnodiging van de caractère dansdocent die ik in mei had leren kennen. We gingen samen lunchen en toen schoof Ernst Meisner aan, de artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Na een passievol gesprek zouden we elkaar daarna nog vaker gaan ontmoeten en zou hij het voorwoord van mijn boek gaan schrijven.

Bij het observeren van de caractère danslessen op White Lodge leek het alsof ik mijzelf les zag geven. We werkten met hetzelfde lesmateriaal en volgden dezelfde opbouw. Een bijzondere ervaring!

Net als vorige zomer was BLR ook dit jaar in contact gekomen met een balletschool in het buitenland. Dit keer met een balletschool uit Fellbach bij Stuttgart in Duitsland. Helaas kwam er wederom om organisatorische redenen geen uitwisseling op gang…

 

September 2015

In september 2015 verhuisde BLR naar een andere studio en begon de pre-vooropleiding met vier leerlingen. Taïsia, Melonie, Eva en Anastasiya. En ik had vijf danseressen voor mijn caractère dansensemble! Oud-leerlingen Mara, Maxime en Elisa en de tweeling Liliana en Elysia uit Nieuw Zeeland. Eerder dit jaar kreeg ik een email van hun moeder of het mogelijk was om 6 dagen per week lessen te komen volgen. Ik adviseerde hen om auditie te gaan doen en dat deden ze. Liliana werd aangenomen op de NBA en het KC en Elysia op het KC. Na zoveel uren dans bleek de caractère dans toch nog een nieuwe ervaring voor hen te zijn. We begonnen in september en in oktober stonden we al op toneel tijdens het festival Prins Alexander Bloeit met een Hongaarse choreografie.

De Junior Company trad op in de Rotterdamse Schouwburg met de voorstelling Narnia en we werden ontvangen door Ernst Meisner en zagen een balletles, de toneelrepetitie en natuurlijk de voorstelling.

Leerlinge Taïsia had haar eerste optreden met Het Nationale Ballet. Ze mocht meedansen in Giselle, samen met Zina en Zoé, ook twee leerlingen aan wie ik lesgaf, maar dan bij Balletstudio Marieke van der Heijden in Amsterdam, waar ik inmiddels ook was begonnen met lesgeven.

Ondertussen kwamen er enkele leerlingen auditie doen en stroomden er maar liefst drie nieuwe leerlingen in: Andjelina, Victoria en Carice. Met een aantal leerlingen deden we mee aan de leerlingendag op het KC en bezochten we de open dag van de NBA, waar ik ook weer twee meedoelessen gaf. Tijdens de laatste les voor de kerstvakantie presenteerden alle leerlingen een zelfgemaakte solo op muziek uit de Notenkraker. Dit kwam voort uit een opdracht in hun balletschrift.

Daarnaast gaf BLR twee workshops caractère dans bij de Vooropleiding Hedendaagse Dans in Rosmalen/Den Bosch en bij Heres in Bodegraven.

 

In de kerstvakantie genoot ik van Lana en Ninthe die meedansten in De Notenkraker van Het Nationale Ballet. Dat moet een bijzonder eerste schooljaar voor deze meisjes zijn geweest!

Oud-leerlinge Linde ging naar Sint Petersburg om lessen te volgen en kreeg les van verschillende docenten van de Vaganova Ballet Academy. Gezien mijn bevlogenheid voor deze school en stad wilde ik natuurlijk alle ervaringen en verhalen van haar horen. Zelf werkte ik ondertussen aan mijn boek.

 

 

In januari 2016 vond er een kijkles plaats en de vader van Victoria maakte toen prachtige actiefoto’s. Tijdens deze kijkles hadden we ook een auditant. Anabel deed mee en werd aangenomen. Ze bleek ook al in de juniorenklas 1 van Codarts te zitten.

Ook gaf BLR een cursus caractère dans van 6 weken in Alphen aan den Rijn.

 

In maart 2016 werd BLR uitgenodigd om workshops caractère dans te geven bij Galerie de la Danse in Besançon in Frankrijk. Eén van de docenten, Elodie, had ik leren kennen in Londen. Een weekend lang gaf ik 6 workshops van anderhalf uur! Ik zag veel potentie en wilde ze allemaal meenemen naar Rotterdam 😉

In mei gaf BLR wederom een workshop caractère dans en nu bij Doto in Bergschenhoek. Hier heb ik vroeger lesgegeven en de kleine meisjes en jongens van toen waren nu studenten en zelfs volwassenen. Enkele van hen kwamen kijken bij mijn caractère dansensemble, maar helaas werd de groep niet versterkt in het nieuwe lesseizoen. We zijn nog een jaar doorgegaan, maar de groep viel uiteindelijk om verschillende redenen uit elkaar.

 

Ook dit jaar deden leerlingen weer (slot)audities. Taïsia werd aangenomen bij de NBA en op het KC. Carice werd aangenomen voor Pre-NBA 1 en de oriëntatieklas van het KC. Andjelina werd aangenomen voor de A-klas op Codarts en Anabel mocht door naar junioren 2 op Codarts. Eva deed auditie op het KC en Codarts. Zij werd helaas niet aangenomen, maar toch gaat zij nu in september 2018 op Codarts beginnen, maar als violiste! Van mijn leerlingen bij Marieke in Amsterdam werden Zina en Zoé aangenomen op de NBA. Taïsia, Zina en Zoé kregen ook een blok caractère dans/werelddans van mij bij de NBA tussen de mei- en de zomervakantie.

 

In de zomervakantie ging BLR naar Parijs om de presentatie bij te wonen van de Summer School van de Parijse Opera School waar Liliana en Elysia aan deelnamen. Ze gaven aan ontzettend blij te zijn met de caractère danslessen en geloofden dat zij daarom goed mee konden komen met de caractère danslessen aldaar. Taïsia volgde haar eerste Summer School bij de Russian Masters Ballet Camp in Alicante in Spanje. Oud-leerlinge Linde volgde een Summer School in Boedapest. Ook was het een zomervakantie vol privélessen.

 

September 2016

In september 2016 begon de pre-vooropleiding klassiek ballet met zes leerlingen; Carice, Anabel, Andjelina, Anastasiya, Noé en Hannah. Noé kwam in mei 2015 al auditie doen en omdat er diezelfde zaterdag ook een auditie was voor Pre-NBA 1 stuurde ik haar meteen door en daar werd ze aangenomen. Een jaar later besloot ze om over te stappen naar de oriëntatieklas van het KC en kwam ze alsnog op les bij BLR. Hannah is het zusje van NBA-leerling Noah en ze wilde naar net zo’n school als haar grote broer.

Al snel stroomde Diek in, daarna Julia, Ise en later Marianna, onze kunstschaatsster.

In oktober en november organiseerde BLR ook zondagslessen met floorbarre, klassiek ballet en caractère dans voor kinderen en tieners/volwassenen. Deze lessen trokken ook enkele leerlingen van buitenaf aan. Aangezien mijn boek en andere nevenactiviteiten toch steeds meer tijd in beslag begonnen te nemen, besloot BLR om ‘tijdelijk’ met de zondagslessen te stoppen.

 

 

Eind oktober bezocht ik na 5 jaar weer de Vaganova Ballet Academy in Sint Petersburg. Voor het eerst zag ik de Pre-Vaganova klassen en was volop geïnspireerd en hoe leuk was het dat mijn leerlingen zich openstelden voor de nieuwe oefeningen en uiteindelijk zelf het resultaat ervoeren.

Ook zag ik Maria in het eerste jaar. Een meisje dat ik in mijn blokjes caractère dans/werelddans op de NBA les had gegeven en daar nu net een maand op school zat! Maria is het meisje dat in silhouet tussen de illustraties danst in het promotiefilmpje van Balletrecepten: https://www.youtube.com/watch?v=XLjoBPvokAA

 

Terug in Nederland gaf BLR net als vorig jaar weer een workshop caractère dans bij de Vooropleiding Hedendaagse Dans in Rosmalen/Den Bosch.

Tijdens de open dag van de NBA in november 2016 stonden ook weer enkele leerlingen in mijn meedoelessen! Naast mijn invalwerkzaamheden bij de NBA begon ik nu ook met het coachen van leerlingen van de NBA. En ik volgde de workshop Progressing Ballet Technique; ondersteunende oefeningen voor de klassieke ballettechniek met grote gymballen.

 

In de kerstvakantie 2016 danste Noé mee in de kerstproductie van DDDDD in Den Haag en Taïsia stond wederom op de planken bij het Nationale Ballet en nu met Coppelia.

 

Op 14 januari 2017 vond er een auditie voor de NBA plaats in Rotterdam. Er waren drie meisjes aanwezig. Twee leerlingen van BLR en een leerling van de zondagslessen. Twee van de drie waren door naar de tweede ronde. Beiden besloten om na de tweede ronde niet door te gaan naar de slotauditie…

 

In februari 2017 kwam een droom uit. Ik ging op studiereis naar de Moiseyev School en Company in Moskou. En als kers op de taart zat ik ineens ook in de studio’s van het Bolshoi Ballet en zag ik hoe Marina Kondratieva, Olga Smirnova en Semyon Chudin coachte voor hun debuut in Giselle. Opnieuw kwam ik vol inspiratie terug en wilde wederom de dingen die ik had gezien en mij aanspraken meteen toepassen in mijn eigen lessen!

 

In maart 2017 deed BLR mee met AmsterDans. Mara en Elisa dansten een Kaukasische Etude. Carice, Anabel en Anastasiya dansten een speelse klassieke choreografie die ik speciaal voor hen had gemaakt op muziek van Shostakovich. Ze wonnen hiermee de tweede prijs en Anabel won ook een studiebeurs voor de Summer School Den Haag!

 

Na AmsterDans ging Liliana in april lessen volgen in Sint Petersburg met docenten van de Vaganova Ballet Academy. Altijd bijzonder wanneer leerlingen hiervoor kiezen. Alsof je een zaadje heb geplant. Ise volgde een dansdag op de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. En BLR gaf een cursus caractère dans van 3 weken in Delf en keerde weer terug naar Galerie de la Danse in Besançon.

 

Aan het eind van het lesseizoen waren ook weer alle audities achter de rug. Ise en Andjelina werden aangenomen op Codarts. Noé op het KC en voor de A-klas op Codarts. Carice deed opnieuw auditie bij de NBA en werd aangenomen voor Pre-NBA 2. Julia werd aangenomen voor de juniorenklas 2 op Codarts. Anabel mocht door naar de A-klas op Codarts.

Van mijn leerlingen bij Marieke in Amsterdam werd Kate aangenomen voor Pre-NBA 1 en werden Tijmen en Emily aangenomen op de NBA. Beiden kregen ook een blok caractère dans/werelddans van mij bij de NBA tussen de mei- en de zomervakantie.

 

Omdat mijn boek wegens omstandigheden langer zou gaan duren begon ik met het schrijven van een nieuwsbrief, een blog en tussendoortjes. Huidige leerlingen en oud-leerlingen leverden mooie bijdragen! Dit is allemaal terug te lezen op de websitepagina Balletrecepten van Balletstudio Le Rêve.

De zomer vloog voorbij met nog enkele privélessen en zelfs een privécursus caractère dans.

Taïsia en oud-leerlinge Linde volgden de Summer School van de Royal Ballet School in Londen en Linde ook de Bournonville Summer School in Amsterdam. Ninthe volgde een Summer School in Barcelona. En BLR gaf een workshop caractère dans bij het Balletkamp van Balletschool Attitude in Bergen.

 

September 2017

In september 2017 begonnen we met vijf leerlingen; Carice, Anabel, Noé, Julia en Marianna. De caractère dansgroep bestond helaas niet meer, maar dat gaf wel de ruimte om Anabel met spitzenlessen te laten beginnen vanaf de kerstvakantie.

 

 

In oktober gaf BLR twee workshops caractère dans bij Balletstudio Belinda in Nootdorp en in de maand december gaf BLR een korte cursus caractère dans in Doorn.

Na de kerstvakantie kwam Esmeralda auditie doen en stroomde meteen in.

 

In de kerstvakantie 2017 dansten Noé en Carice mee in de kerstproductie van DDDDD in Den Haag. En in februari/maart 2018 danste Taïsia mee in Don Quichot van Het Nationale Ballet. Deze keer heb ik het allemaal van dichtbij mee mogen maken, want ik deed een aantal keren de begeleiding tijdens deze voorstellingen. Het was overigens mijn eerste contract bij Het Nationale Ballet 😉 Na dit bijzondere avontuur en weer regelmatig lessen te hebben vervangen op de NBA stonden de laatste maanden van het lesseizoen, naast alle reguliere en privélessen, volop in het teken van het boek.

Sinds 1 juli 2018 is Balletstudio Le Rêve de trotse uitgever van het boek Balletrecepten! Veel leerlingen en oud-leerlingen waren aanwezig bij de feestelijke boekpresentatie.

 

 

Tijdens de laatste les van de zomervakantie namen we ‘afscheid’ van Anabel. Zij begint in september op Codarts. En met Carice, Noé, Julia, Marianna en hopelijk ook Esmeralda gaat BLR weer een nieuw lesseizoen tegemoet. Noé en Julia vervolgen daarnaast hun vooropleiding op Codarts. En ook zelf ging ik de zomer dansend tegemoet en volgde de Teacher Training Seminar van de International Character Danse Syllabus.

Van mijn leerlingen bij Marieke in Amsterdam werden Annabel, Fleur en Julia aangenomen voor Pre-NBA 1, stroomden Kate, Fay en Lily-Mae door naar Pre-NBA 2 en werden Alanis en Danielle aangenomen op de NBA. Wederom kregen ook deze leerlingen een blok caractère dans/werelddans van mij bij de NBA tussen de mei- en de zomervakantie.

 

De zomervakantie werd weer gevuld met het geven van privélessen, een privécursus caractère dans, masterclasses bij een intrainweek voor ritmische gymnasten, een balletles en workshop Balletrecepten voor balletdocenten bij Dansbelang en twee workshops caractère dans bij het balletkamp van Balletschool Attitude in Bergen.

Verschillende oud-leerlingen volgden Summer Schools in Amsterdam en Londen.

 

Op naar de volgende 5 jaar!